Header Minnehof

Een stille herfst retraite

'De helende kracht van stilte en mededogen'

Inhoud

Mededogen en verstilling zijn nauw met elkaar verbonden. Hoe milder we worden naar onszelf, hoe meer we in contact komen met een diepere dimensie van stilte, met het wezenlijke zelf.. Deze vitale stilte is helend en verbindend.

Zowel Jezus als Boedha verwijzen naar de helende kracht van mildheid naar jezelf, als basishouding om tot innerlijke weerbaarheid en dienstbaarheid te komen. Wees een licht voor jezelf, zegt Boeddha. Bemin de naaste zoals jezelf, zegt Jezus.  Mild zijn naar jezelf is echter niet gemakkelijk, want als we met vriendelijke aandacht aanwezig zijn bij wat is, lijkt het vaak alsof onrust, pijn en angst nog groter worden. De geest verstillen en het hart openen voor wat is, vraagt inzicht en oefening. In deze retraites krijg je wijsheden en vaardigheden aangereikt vanuit de christelijke en de boeddhistische contemplatieve traditie. 

De herziene versie van het boek  'Van wonde naar verwondering', van Ria Weyens (‘hoe omgaan met innerlijke pijn’) (2017, Brave new books) vormt de leidraad van dit weekend.

Structuur

In deze retraite volgen we het ritme van verstilling, verdieping en ontmoeting. We komen tot verstilling via meditatie (morgen en avond meditatie) maar ook andere meditatieve werkvormen worden gebruikt zoals waarnemings-en zachte lichaamsoefeningen. Naast inhoudelijke input is er ruimte voor jezelf en vrijblijvende mogelijkheid tot ontmoeting met andere deelnemers.

Begeleiding: Ria Weyens

Datum 2017:  vrijdag 29 september (16 u) tot zondag 1 okt (12 u) 2017

Datum voor 2018 : paasmaandag 2 april tot 4 april 2018

Locatie: We zijn te gast in Hof Zevenbergen in Ranst een bosrijkgebied dicht bij Antwerpen

Kosten: 255 euro. Alles inclusief. Verblijf in één persoonskamer

Programma : op aanvraag te verkrijgen
Inschrijving : door een mail te sturen met een korte motivatie, samen met je adres en telefoonnummer naar  secretariaatminnehof@telenet.be 
Informatie : 0032(0) 499.40.63.51.

Indien je binnen 5 dagen geen antwoord ontvangt, neem dan opnieuw contact op.


Meditatiedagen in de abdij van Westvleteren

De monnik als Godzoeker is een stille getuigen van een onvergankelijke werkelijkheid. Hij/zij wil zich in de stilte toewijden aan de Ene om in verbondenheid te leven met de wereld. In meditatie ontdekken we het archytype van de monnik in ons hart; een verlangen naar verstilling en naar thuiskomen, thuiskomen niet alleen in onszelf maar ook in een Liefde die groter is dan onszelf.

We staan stil bij de helende rijkdom van de mystieke wijsheid van Jezus door linken te leggen met contemplatieve inzichten uit het boeddhisme.

De retraite verloopt in stilte. 's Avonds is er (facultatief) gelegenheid tot ontmoeting. Naast de meditatie sessies en de inleidingen er is gelegenheid tot bidden en meevieren met de monniken. S'morgens en s'avonds nemen we als groep deel aan morgen-en avond gebed.

Datum
- Van donderdag 7 december - zondag 10 december 2017
In deze dagen plaatsen we de meditatiepraktijk in het licht van het Kerstmysterie: feest van het licht.

Programma : op aanvraag te verkrijgen

Kosten: 295 euro. Alles inclusief. Verblijf in één persoonskamer. 

Locatie : We zijn te gast bij de monniken in de (trappisten) abdij van Westvleteren.
(In Westvlaanderen/ Belgie, dicht bij Ieper/Veurne).

 

Meditatie dagen in Ranst

Deze  dagen zijn in volledige stilte. Naast een dagelijkse inleiding rond het thema 'de helende kracht van stilte en mededogen', ligt het accent op vier meditatiesessies per dag en ruimte voor jezelf.  Zitmeditatie wordt afgewisseld met wandelmeditatie. Mediteren is met milde aandacht aanwezig zijn in het 'hier en nu'; zowel bij vreugde als bij verdriet. Door deze helende houding kom je in contact met wie je ten diepste bent en groeit je mededogen naar jezelf en anderen.

Begeleiding: Ria Weyens

Datum voor 2018:
zondag 29 april-woensdag 2 mei 2018
vrijdag 22 juni - maandag 25 juni 2018

Locatie: We zijn te gast in Hof Zevenbergen in Ranst een bosrijkgebied dicht bij Antwerpen

Kosten: 295 euro. Alles inclusief. Verblijf in één persoonskamer

Programma: op aanvraag te verkrijgen


Inschrijving

Ben je geinteresseerd in één van deze retraites dan kan je een mail sturen met een korte motivatie, samen met je adres en telefoonnummer naar: secretariaatminnehof@telenet.be
Of telefonisch: 0032(0) 499.40.63.51.

Indien je binnen 5 dagen geen antwoord ontvangt, neem dan opnieuw contact op.

 

Reacties deelnemers

''Niet het versmelten, maar het samenbrengen van de wijsheid van Jezus en Boeddha is verrijkend. Het smaakt naar meer'

Print pagina
Mail pagina