Header Minnehof

Meditatie retraites

'De helende kracht van verstilling en mededogen'

Inhoud

Mededogen en verstilling zijn nauw met elkaar verbonden. Hoe milder we worden naar onszelf, hoe meer we in contact komen met een diepere ruimte van stilte.

Jezus en Boeddha verwijzen naar de helende kracht van mildheid naar jezelf, als basishouding om mededogend te zijn naar anderen. Bemin de naaste zoals jezelf, zegt Jezus. Wees een licht voor jezelf, zegt Boeddha. Mild zijn naar jezelf is echter niet gemakkelijk, want als we met vriendelijke aandacht aanwezig zijn bij wat is, lijkt het soms alsof onrust, pijn en angst nog erger worden. Hoe gaan we om met mentale en emotionele onrust? In meditatie leren we met liefdevolle aandacht te zijn in het hier en nu. Daardoor ontwikkel je een houding van mededogen en openheid die je in je dagelijks leven kunt toepassen.

Mediteren is met milde aandacht aanwezig zijn in het 'hier en nu';
zowel bij vreugde als bij verdriet.
Door deze helende houding kom je in contact met wie je ten diepste bent
en groeit je mededogen naar jezelf en anderen.

De geest verstillen en het hart openen voor wat is, vraagt inzicht en oefening. We laten ons inspireren door de helende rijkdom van de mystieke wijsheid van Jezus en leggen linken met contemplatieve inzichten en vaardigheden uit het boeddhisme.

Deze dagen zijn in stilte. Zitmeditatie wordt afgewisseld met wandelmeditatie.

Maximaal 12 deelnemers

Begeleiding: Ria Weyens

Data / locatie / kosten
Zomer retraite: van maandag 20 augustus (16u)- vrijdag 24 augustus (12u)

340 Euro: all-in (accommodatie, begeleiding etc...)
Reductieprijs mogelijk na onderling overleg.

Locatie: Sint-Andries abdij van Zevenkerken
Dit is een benedictijner abdij midden in het groen, omgeven door bos en natuur op 5 km van Brugge. Je beschikt over een 1-persoonskamer.

Herfst retraite: van donderdag 15 november (16u)- zondag 18 november (12u)

 295 Euro: all-in (accomodatie, begeleiding etc...)
Reductieprijs mogelijk na onderling overleg.

Locatie: Het stiltecentrum Sarephta van het Karmelietenklooster in de ezelstraat in Brugge.
Dit is een rustige oaseplek in de stad Brugge met een grote tuin. Het is een eigentijds en kleinschalig spiritualiteitscentrum in een aparte vleugel van een historisch klooster op enkele minuten wandelafstand van de grote markt. Je beschikt over een 1-persoonskamer.

Inschrijving
Zie onderaan de pagina, of bij contact
 

Stille vakantie dagen

Het accent ligt in deze dagen op spirituele verdieping, tot rust komen en genieten. In de voormiddag krijg je een programma aangeboden met meditatie, verstillende oefening en een inleiding in de contemplatieve levenskunst. De namiddag vul je zelf in. Je kan rusten, schrijven of genieten van de mooie ruime tuin. Je kan ook het historische stadje Brugge verkennen of een groene wandeling maken langs water en bomen, die men in de volksmond, de wandeling rond de vesten noemt. Sareptha bevindt zich op 5 minuten wandelafstand van het belfort/de grote markt in Brugge en op 5 minuten wandel afstand van de vesten. Ook de Belgische kust is niet ver!

Maximaal 12 deelnemers

Begeleiding
Ria Weyens

Datum
Van maandag 23 juli (16 u) tot donderdag 26 juli (12 u)

Locatie
We zijn te gast in het stiltecentrum Sarephta van de karmelieten in Brugge.Dit is een rustige oaseplek in de stad Brugge met een grote tuin. Het is een eigentijds en kleinschalig spiritualiteitscentrum in een aparte vleugel van een historisch klooster op enkele minuten wandelafstand van de grote markt. Je beschikt over een 1-persoonskamer.

Kosten
295 Euro: all-in (inclusief overnachting in een 1-persoonskamer, maaltijden en begeleiding)

Inschrijving
Zie onderaan de pagina, of bij contact


Individuele verstillingsdagen

Dit zijn verstillingsdagen op individuele basis. Wil je liever op jezelf alleen zijn, zoek je naar stilte en rust om in alle ruimte tot persoonlijke reflectie te komen, wil jij je meditatiepraktijk verdiepen, wil je weer bij jezelf komen en herbronnen, dan kan je kiezen om minstens twee dagen of enkele dagen tot verstilling te komen in Sarephta. Je hebt een eigen kamer en kunt genieten van de prachtige en rustige tuin. Het dagritme omvat morgen en avond meditatie, met een korte inleiding als spirituele input. Voor de rest vul jij je de hele dag zelf in zoals jij het verkiest. Er is kans tot een persoonlijk gesprek met de begeleider.

Begeleiding
Ria Weyens

Datum
Tussen donderdag 21 juni (16u) en zondag 24 juni (16u)

Locatie
We zijn te gast in het stiltecentrum Sarephta van de karmelieten in Brugge. Dit is een rustige oaseplek in de stad Brugge met een grote tuin. Het is een eigentijds en kleinschalig spiritualiteitscentrum in een aparte vleugel van een historisch klooster op enkele minuten wandelafstand van de grote markt. Je beschikt over een 1-persoonskamer.

Kosten (all-in: vol pension in 1 persoonskamer)
We vragen dat je minimaal 2 nachten/dagen verblijft.
2 nachten/dagen = 170 Euro  
3 nachten/dagen = 240 Euro  

Wat kan je verwachten?
-Je bent alleen en toch niet alleen. De gezamenlijke meditatie ’s morgens en s’ avonds schept verbondenheid in stilte.
-Je vult je eigen tijd in zoals jij wil, al schrijvend, rustend, lezend… Je kan genieten van de rustige, ruime tuin of een wandeling maken door het mooie historische stadje Brugge. Er is ook een groene wandeling mogelijk langs water en bomen, die men in de volksmond, de wandeling rond de vesten noemt. Sareptha bevindt zich op 5 minuten wandelafstand van het belfort/de grote markt in Brugge en op 5 minuten wandel afstand van de vesten.
-Er is mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met de begeleider. Dit tegen een extra vergoeding (55 euro of 35 euro) naargelang je financiële mogelijkheden. 

Wat verwachten wij van jou?
-Dat je inschrijft vanuit een bewuste keuze voor rust en verstilling.
-Dat je respect opbrengt voor de sfeer van een ‘vriendelijke’ stilte in huis en ten opzichte van elkaar. Na de avond meditatie is er (vrijblijvend) mogelijkheid tot ontmoeting en uitwisseling in een gezellige zitruimte.

Inschrijving

Ben je geïnteresseerd in één van deze retraites dan kan je een mail sturen met
-vermelding van de activiteit en datum
-een korte motivatie
-je adres en telefoonnummer
naar: secretariaatminnehof@telenet.be
Of telefonisch: 0032(0) 499.40.63.51.

Indien je binnen 5 dagen geen antwoord ontvangt, neem dan opnieuw contact op.

Print pagina
Mail pagina