Header Minnehof

Begijnhof

Locatie als bron van inspiratie

Het Minnehof is gelegen in het Begijnhof van Brugge. Het Begijnhof is een locatie waar acht eeuwen lang de cultuur van stilte en spiritualiteit bewaard is gebleven. De eerste Begijnen waren zelfstandige vrouwen die vrij van institutionele structuren hun christelijke spiritualiteit beleefden. Hierin stond de ervaring centraal. Zij combineerden contemplatie en actie. Zij legden zich ook toe op het vertalen van de bijbel in de volkstaal en op zielzorg voor zieken en stervenden. Dit combineerden zij met handelsactiviteiten, de productie van borduurwerken en het geven van onderwijs.

Unesco Werelderfgoed
Het Begijnhof vormt een unieke bron van inspiratie. Het is dan ook geen toeval dat UNESCO in 1998 het Begijnhof van Brugge heeft uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. Hiermee erkent UNESCO de uitzonderlijke universele waarde van deze plek en roept ze op om de cultuur van stilte en mystiek in deze prachtige locatie te beschermen en in stand te houden.

We zien het als een belangrijke bijdrage vanuit het Minnehof dit immateriële erfgoed in het Begijnhof te bewaren en op een eigentijdse wijze voort te zetten.

Rustpunt voor hart en geest
Het Prinselijk Begijnhof 'De Wijngaard' , zoals de officiële naam luidt, is als een 'kleine stad van vrede' in een oase van rust. In het begin van de dertiende eeuw ontstaan, is het Brugse Begijnhof een typisch voorbeeld van een pleinbegijnhof. Met zijn 16de eeuwse kerk en een 30- tal witte huizen die bijna allemaal uitkijken op het grote groene binnenplein, vormt het Brugse Begijnhof een gesloten hof. Het is een bevoorrechte plek, een 'sauvegarde', een rustpunt voor hart en geest, zoals boven de ingangspoort staat.

 

Print pagina
Mail pagina